Följ min blogg med bloglovin

fredag 31 maj 2013

Summerberries

 Med en svalkande sommardrink inleder vi denna sommarhelg!

Antagligen kan man vänja sig vid 25° varmt och sol i åttatiden på kvällen. :)
 
 
Summerberries
 
juice, Tropicana Summerberries
vodka
sprite
is
 
Om man vill ha den alkoholfri kan man byta sprit och läsk mod iskallt bubbelvatten.
 
 
 
I helgen blir det massor av sport med skidskytteläger/plantsättning respektive knattefotboll och förhoppningsvis blir det lite trädgård också!
 
Ha en riktigt solig och fin helg!


onsdag 29 maj 2013

Triss i rabarber

 
Morsdagsefterrätten blev en triss i rabarber, rabarbermousse, vit choklad pannacotta och rabarbersoppa.

Jag gjorde ett rabarberkok som sedan blev till puré och spad/saft som användes till alla delarna. Receptet ser långt ut, men det gick ganska enkelt att göra. Jag gjorde rabarberpurén och -spadet kvällen innan vi skulle ha desserten och resten samma dag.

Moussen blev lite kompakt så jag skulle ha vispat upp den lite innnan servering för att få den luftig och fin.
 
Vårigt och festligt!
 
 
 
 
1 ½ kg rabarber
3 dl strösocker
1 vaniljstång
2 kanelstänger
Ev vatten

Rabarbersirap
1 ½ dl rabarberspad
150 g rabarberpure
1 ½ strösocker

Rabarbermousse
2½ gelantinblad
300 g rabarberpure
1 dl florsocker, knappt
3 dl vispgrädde

Vit chokladpannacotta
1 ½ gelantinblad
115 g vit choklad
3 dl vispgrädde
 
Skär rabarbern i små bitar. Fräs dem i en katrull med sockret. Skrapa ur fröna i vaniljstången och lägg i grytan tillsammans med stången och kanelstängerna. Ta upp några rabarberbitar till dekoration när rabarbern börjat mjukna något.
Låt resten koka tills den är mosig. Ta upp vanilj- och kanelstängerna. Sila av vätskan till sirapen och soppan. Mixa resten till puré.
 
Sirap
 Koka upp rabarberspad, - puré och socker och låt koka på svag värme till 107°.
 
Mousse
Lägg gelantinbladen i kallt vatten  ca 5 min. Blanda puré och florsocker. Vispa grädden. Smalt gelantinblanden i en kastrull tillsammans med lite av purén. Blanda ner det i resten av purén. Vänd ner grädden och låt stå i kylen 4-5 timmar.
Vispa upp moussen lite försiktigt igen innan servering.
 
Pannacotta
Lägg gelantinbladen i kallt vatten ca 5 min. Bryt chokladen i bitar. Värm grädden (ska inte koka). Ta kstrullen från värmen och lägg i chokladen. Rör tills den smält. Smält gelantinbladen i chokladen. Häll upp i portionsglas och ställ kallt i 4-5 timmar.
 
Garnera pannacottan med rabarberbitar och lite crunch (av småkakor eller digestivekex). Forma ett ägg av moussen. Ringla på lite sirap. Häll upp rabarberspad i ett snapsglas och garnera med färska bär.
 
Jag hade även gjort chokladdekorationer till moussen, men då kylskåpet var fullt och det var sommarvärme hela dagen så stelnade de inte, men jag gladdes mest åt solskenet!

Det blev en lyckad morsdagsmiddag!

 

måndag 27 maj 2013

Morsdagsmiddag

 
Igår firade vi morsdag i strålande solsken!
Eva och jag bjöd mamma på middag här hemma på altanen.
 
Det blev pulled pork som Eva tillagade. Hon hade även med sig bröddeg som kavlades ut och gräddades på grillen precis innan servering. Nybakat, mmm...!
 
 
Till det åt vi två olika salsor, såser och en härlig melonsallad.
 
 
 
Vissa hade bråttom att börja äta innan fotografen hann föreviga tallriken...
 
 
 Våran familj hade aldrig ätit pulled pork, vi var antagligen de enda som aldrig gjort det, men det var ju jättegott och det gillas att man kan variera tillbehören lite hur som.
 
Till efterrätt blev det rabarber i olika former. Mer om det en annan dag.
 
Må så gott!

onsdag 22 maj 2013

Fyllig nässelsoppa


 
 
Nu är det tid att plocka in nässlorna i köket igen, det är ju de späda fräscha nässlorna man vill åt!
 
 
Vi gör nässelsoppa varje år och använder oss av olika recept varje gång. :)
Det vi gjorde idag blev till en väldigt fyllig och fin soppa, det är nog den bästa hittills.
 
 
 
Nässelsoppa
 
förvällda nässlor, ca 2 l färska
1 gul lök
olivolja
1 dl vitt vin
6 dl vatten
1 dl mjölk
3 msk kycklingfond
2 msk vetemjöl
salt o peppar

Hacka nässlorna. Hacka löken och fräs den i olja.
Tillsätt vin, vatten, fond och mjölk. Låt koka under lock några minuter och mixa sedan.
Vispa ner mjöl utrört i lite vatten i soppan. Låt sjuda ytterligare några minuter. Smaka av med salt o peppar.

Servera nässelsoppan med kokta ägg. Vi stekte även örtkrutonger till.
 
 
Hur äter du helst nässlorna?

tisdag 21 maj 2013

Bananmüsli

Under vinterhalvåret blev det mest grötfrukost här hemma, men nu när vi fått sommarvärme blir det oftast kall frukost så som fil.
Imorse gjorde jag i ordning en liten burk müsli med banan i. Det är väl egentligen en granola, men eftersom jag brukar rosta min vanliga müsli och ibland ha i lite olja så blev även detta en müsli. :)

Kanelen tog överhanden från banansmaken så kanske hade det passat bättre med vanilj istället.



Bananmüsli

 
5-7 dl fiberhavregryn
1 dl  sötmandel, grovt hackad
1 dl solrosfrö
1 tsk kanel
1 nypa salt
2 msk matolja
2 msk honung
2 mogna bananer, skalade och delade i mindre bitar

Blanda matolja, banan och honung i en skål. Mosa ihop det till en smet. Blanda noga i havregryn, mandlar, solrosfrön, kanel och salt.  Sprid ut blandningen i ett jämnt lager på bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 15-20 minuter. Rör om efter ca halvtid så att den inte bränns vid.

söndag 19 maj 2013

Spenatmajo till laxen

 
Här har det varit en bloggtorka som heter duga! Man skulle kanske kunna tro att vi svultit, men så är inte fallet. Vi har inte ens ätit särskilt tråkig mat, men ibland så finns varken lusten eller tiden.
Utelivet tar stor del av tiden nu och datorn får vila. Och för att förtydliga - det är utelivet i trädgård och natur. Det har ingenting med färglada drinkar och hög musik att göra. :)

I veckan har värmen kommit hit och det med råge! Härligt att få känna på sommarliv igen. I helgen har vi varit på löpartävling med barnen, fixat i trädgården, blivit lite röda om axlar och näsor, halvkikat på Mede och gänget, hängt på altanen, grillat och ätit glass!

Igår tände vi grillen och la på både älgspett, potatis och grönsaker. Till det åt vi hemmagjord bea. Idag tog vi grillköttsresterna och åt till en pastasallad. Allt var jättegott och det blir nästan godare när man får sitta ute och äta!

Här kommer ett gott och grönt tillbehör till den grillade fisken, Spenatmajo!



Spenatmajo
 
½ vitlöksklyfta
1 dl babyspenat
2 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja
1 citron, skalen + 1 msk saft
salt och peppar
 
Skala och pressan vitlöken. Mixa äggulor, vitlök, vinäger, senap och spenat.
Tillsätta oljan, i en tunn stråle, under fortsatt mixning. När majonäsen är tjock smaka av med salt och peppar.
 
Servera den gröna majon till en bit fisk.

Ha det gott!

/M & Å
 

måndag 13 maj 2013

Zucchini- och mozzarrellagratäng

Vi har helt kommit igång med grillsäsongen, men bloggningen blir lite lidande av att det äntligen är trädgårdssäsong också. :)

Allt som oftast är det älgkött eller lax som hamnar på grillgallret tillsammans med grönsaker av olika slag.

Här kommer ett tips på ett gott tillbehör till det grillade köttet/fisken!

 
 
En väldigt dålig bild...
 
Sist blev det grillspett och till den en zucchinigratäng och paprikasåsen som blev kvar från den libanesiska middag. Passade finfint till det här också!
Vi saltade zucchinin innan för att vattna ur den, men trots det blev gratängen i blötaste laget. De goda smakerna kompenserade upp!
 
Zucchinigratäng
 
2 zucchini
½ purjolök
3 tomatter
400 g mozzarella
1 kruka basilika
1 dl olivolja
salt och peppar
 
Hyvla zucchinin med osthyvel till tunna remsor. Strö över salt och lägg i durkslag 30 minuter för att vätska ur den. Skölj av saltet från zucchinin.
Skär purjo, tomater och mozzarella i skivor. Varva zucchini, tomater, mozzarella, purjo, basilka, salt och peppar i en gratängform. Avsluta med tomat och mozzarella längst upp. Ringla över oljan.
 
Tillaga i ugnen, 200°, i ca 40 minuter.
 
En bättre bild kommer här, den är Buffés där vi har snott receptet:
 
 
 
 


onsdag 8 maj 2013

Orientaliskt

Orientalisk mat med goda röror och många goda och fräscha smaker är något som vi verkligen gillar och som vi bloggat om tidigare.
 
Nu när sommaren är på gång passar det ypperligt att grilla lammjärpar, eller som vi gjorde våra på älgfärs, och äta en tabbouleh till!
Den här gången blev det varken hummus eller baba ganoush till. Vi lät oss inspireras av nyaste Buffé och gjorde en paprikaröra och yoghurtsås till.
 
Det blev så himla superdupergott och kändes riktigt somrigt. Pitabröden passade utmärkt till!

Det ser kanske krångligt ut när det är många recept, men det är i själva verket ganska enkla recept.
 
 
 
Kafta
 
500 g älgfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 gnutta cayennepeppar
½ tsk paprikapulver
1 knippe persilja, finhackad
 
rapsolja
salt och peppar
 
Finhacka lök och vitlök. Blanda alla ingredienser och forma avlånga järpar. Pensla dem med olja och lägg dem på grillen tills de är genomstekta.
 
 
Tabbouleh
 
3 knippen bladpersilja
1 dl bulgur
1 gul lök
3 tomater
3/4 dl citronsaft
1 dl olivolja
salt och peppar
 
Koka bugurn och låt svalna.
Skär bort stjälkarna på persiljan och finhacka resten. Skala och finhacka löken och täna tomaterna.
Blanda alla ingredienserna med bulgurn, smaka av med salt och peppar.
 
 
Mhamara
 
3 röda paprikor
1½ dl cashewnötter
2 krm paprikapulver
olivolja
salt och peppar
 
Dela och kärna ur paprikorna. Lägg dem med skalsidan upp på en bakplåtspappersklädd plåt. Grilla i ugnen, 250° i ca 30 minuter (tills skalen är svarta).
Lägg parikorna i en skål och täck över med en tallrik. Låt stå i 15 minuter. Låt svalna och dra av skalen.
Mixa paprikorna med nötter, paprikapulver och en skvätt olja. Smaka av med salt och peppar.
 
 
Labne
 
3 dl fet matyoghurt
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk persilja, hackad
salt och peppar
 
Blanda alla ingredienser.



Sol och helg igen, härligt!!

tisdag 7 maj 2013

Pitabröd

Pitabröden man köper brukar ofta vara torra och lite tråkiga. Ibland är det ändå praktiskt med pitabröd till exempel när man tillagar en wok eller chili över elden och äter ute.
Det är ju också väldigt gott att dippa i en god röra!
 
Häromsistens gjorde vi egna pitabröd.
De blev jättegoda och var enkla att göra (men inte enklare än att köpa färdiga så klart). :)
 

 
Pitabröd, 8 st
 
25 g jäst
5 dl vatten
1½ msk salt
1 msk honung
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl
 
 
 
 
 
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet tills det är fingervarmt. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp.
                                                            
Tillsätt sedan resten av vattnet samt salt, honung och olivolja. Blanda i vetemjöl och arbeta degen smidig.
                                                          
Låt jäsa övertäckt i 1 timme. Dela degen i 8 bitar och forma bitarna till runda bollar. Kavla ut till runda kakor, cirka 10 centimeter i diameter.
 
Lägg bröden på en bakplåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 8 minuter i 250°.
 
 
 
De nybakade pitabröden åt vi till libanesisk mat, men mer om det senare!
 
Må så gott!
                                             
                                                             

söndag 5 maj 2013

Buon Appetito!

Det är många helgdagar nu och sista april firade vi hos syrran med supergod mat!
 
Till förrätt fick vi hemmagjord ravioli och det var så där jättegott och det följdes av grillad fläskfilé med en auberginegratäng med mozzarella och tomatsås. Det var smakminnen från Sienna och jag hade kunnat äta enbart auberginegratängen!
 
Det italienska temat fortsatte med den godaste tiramisun jag smakat! Det var med amaretto och det går ju alltid hem hos mig!
 
 
Nu har det ju varit helg igen och vi har varit på en liten fikaturné. Igår var vi och hälsade på söte Sixten, blott 4 veckor gammal, och idag när Tea hade sjungit i kyrkan fick vi kyrkkaffe hos mamma. :)
 
Må så gott!
 
 
 
 

lördag 4 maj 2013

Coq au vin

Eftersom vi hade en tupp för mycket så fick Emil sätta livet till för ett tag sedan.
 
På självaste första maj gjorde vi så coq au vin. Det var inte alls som kycklingköttet man köper. Köttet var mycket fastare och man kunde inte äta lika mycket som man är van att äta av köpekyckling för man blev så mycket mättare. Gott var det i alla fall!
 
 
 
Coq au vin
 
1 ungtupp
100 g rökt sidfläsk
1 gul lök
3 morötter
1 purjolök
smör till stekning
1 flaska rödvin
salt och peppar
2 lagerblad
1 msk timjan
§ tsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
½ citron, skalet
några persiljestjälkar
8 schalottenlök
300 g champinjoner
1-2 msk soja
3 msk vetemjöl
1 dl vatten
persilja till garnering
 
Dela tuppköttet i mindre bitar.
strimla fläsket och grovhacka löken. Strimla purjon och strimla morötterna.
 
Bryn köttet i smör och lägg över i en större gryta. Stek fläsket knaprigt och lägg åt sidan.
Fräs lök, morötter och purjo och lägg ner i grytan.
Tillsätt vin, salt, kryddor, vitlök, citronskal och persiljestjälkar. Koka upp och koka under lock på svag värme ca 25 minuter.
Fräs schalottenlök och svamp och lägg i grytan tillsammans med sojan och fläsket. Låt koka i ca 10 minuter.
 
Rör ut mjölet i vattnet och blanda ner i grytan och låt den koka ytterligare några minuter.
 
Klipp över persilja och servera med ris!

fredag 3 maj 2013

Mango- och Limedrink

Fredagsdrinken!

Här kommer en enkel men god drink!

 

1 Färsk Mango
10cl Bacardi Melon 
10cl Sprite

Mixa mangon slät, blanda i 10cl Bacardi Melon, mixa lite till häll upp mangon i 2 glas, fyll upp med Sprite, rör om.


Med en smak av sommar önskas en trevlig helg!