Följ min blogg med bloglovin

söndag 29 januari 2012

M+Å testar semlor # 4

Idag var tanken att vi skulle köpa semlor på Åre Bageri eftersom vi ändå var i krokarna. För ungefär hundra år sedan när vi bodde på Frösön brukade vi köpa deras semlor. Vi minns dem som goda i alla fall. :)
Tyvärr var det slut på semlor för dagen så vi fick nöja oss med varsin citron- och kardemummabulle (säkert kort).


Nu kom vi ifrån ämnet lite, men här kommer i alla fall en betygsättning på semlor från "vår"  affär.




Det här var något av en favorit redan ifjol.

Bullen är mjuk, har god smak och är kanske något mindre än en del andra. Något som faktiskt är en fördel.
Locket, som synes, kan man inte ge några pluspoäng för.

Mandelmassan är nog samma som i någon av de tidigare semlorna, god smak och lagom mycket.

Grädden fluffig, god och snyggt spritsad. Kanske något för mycket kan jag tycka.

Köpställe: ICA Stugun

Pris: 2-pack 30 kr
 
 
MÅ-betyg: 7/10


torsdag 26 januari 2012

Karamellpopcorn

Jag vet inte om det smakar jättegott, men när man väl börjat äta så är det svårt att sluta.

Kanske är det kombinationen sött och salt som är svår att motstå?


Vad jag pratar om? Jo knasiga karamellpopcorn!

Här kommer mitt tips till helgens soffhäng:


Karamellpopcorn

Smält socker i en het panna, undvik att röra för mycket då det lätt blir klumpar.
Tillsätt en klick smör och smält ner i smöret. Häll i popcornen och rör runt dem ordentligt i sockret. Tillsätt ytterligare en klick smör och rör runt.
Låt svalna på bakplåtspapper.

Vi brukar poppa en micropoppåse och göra halva påsen först och andra halvan sedan för att få plats att snurra runt dem i pannan.

Jag har inte måttat, men ca ½ dl socker och 1+1 msk smör på ett ungefär.

Sockret får absolut inte brännas det minsta, vi har testat det och det blev inte gott alls...

/Åsa










Award

Av Alexandra med fina bloggen Kärlek på tallrik har vi fått en fin award!

här fint skriver hon:

Bloggen utstrålar genuin matglädje och är enkel att tycka om.

Man blir ju så glad!!

Tack Alexandra!




tisdag 24 januari 2012

Semmelmannen

Det frossas i semlor på många håll den här tiden. Vi har ju dessutom gett oss på ett försöka att betygsätta underverken.

 Häromdagen hittade vi till Semmelmannens sida där han (?) testar semlor på en helt annan nivå än vi!

Jag tror att upplägget är detsamma i år som förra året, då testade Semmelmannen minst en semla per dag från 1 februari fram till fettisdagen!


Kolla här!

Kör en reprisbild...

Hatten av kanske är ett passande uttryck?!


måndag 23 januari 2012

Torsk på tall...

...rik

Jag har för första gången i mitt liv tillagat torsk. Jag kokade den dessutom, jag brukar aldrig koka fisk annars, tillagning brukar ske i ugnen eller på grillen.

Jag vet inte om jag ätit torsk sedan jag flyttade hemifrån och slutade skolan?

Man kan lätt tycka att jag tagit stora kliv när det gäller maten den sista tiden.

I somras när vi var bortbjudna på middag så serverades nämligen gubbröra på knalle. Där satt jag på en sommarhärlig altan tillsammans med mina (mera) vuxna vänner och åt vuxenmat, det serverades inget annat (typ barnalternativ... :)) så jag kunde som inte göra annat än att provsmaka.
Trots ansjovisen.
Mattias och syrran, som också var med, flinade gott.

Och nu torsken... tja det är väl bara att börja dricka kaffe nu också! =)


Rimmad torsk med pepparrot

ryggfilé av torsk
5 dl vatten
2 msk salt
50 g brynt smör
1 citron
1 dl färskriven pepparrot
1 liten knippa dill

Halvtina fisken i kylen några timmar. Blanda ihop lagen, lägg i fisken och rimma i 15 min. Koka upp alltsammans och låt koka i 2 min. Ta av från plattanoch lägg på lock och låt stå i 5-7 min. Kontrollera att den tjockaste biten är vit och genomskinlig.

Smält smöret tills det börjar dofta. Riv ner skalet av en citron och pressa i saft från halva.
Lägg upp fisken tillsammans med pepparrot på tallrikar. Ringla över smöret och dekorera med dillvippor.

 Servera med kokt potatis.

Det blev faktiskt jättegott och fisken höll sig fin i köttet när man bara lät den koka försiktigt. Smöret och pepparroten gott till!

Receptinspiration kommer från Mia Gahne.

/Åsa

söndag 22 januari 2012

Vi har haft en riktig vinterhelg med massor av skidåkning!

Skön söndag på er alla!


fredag 20 januari 2012

Sparrissoppa

Tidigare i veckan gjorde vi en väldigt god sparrissoppa. Den var otroligt len och fin i smaken.

Vi åt den som ensamrätt tillsammans med bröd, men den skulle passa ännu bättre som en schysst förrätt!
Helgtips!


Sparrissoppa

500 g sparris
5 schalottenlök
5 dl buljong (kyckling eller lant)
5 dl grädde
1 dl vitt vin
salt & peppar

Skär sparrisen i bitar och och koka i saltat vatten i 2-3 minuter. Häll bort vattnet och lägg ev undan knopparna till garnering.

Skala och hacka löken, fräs i lite smör. Häll över buljongen, vattnet och vinet och låt koka upp.
Lägg i sparrisen och låt koka i ytterligare 10 minuter.

Mixa soppan och smaka av med salt och peppar.

Idag har varit en skitdag som började med migrän vid frukostbordet, men nu är det i alla fall helg!
Mattias lär tillbringa kvällen i vallaboden medan jag kollar på Wild Kids och gör en och annan tågresa.

Ha en mysig fredagkväll alla!

/Åsa

torsdag 19 januari 2012

M+Å testar semlor # 3

Nu har tredje semlan avnjutits.
Det känns lite konstigt och trist att den godaste hittills är köpt i mataffären. Vi måste nog ge Brödbiten en chans till. Det var den otroligt tråkiga bullen som drog ner betyget rejält den gången.

Åter till dagens semla:





Semlan var snyggt spritsad, men florsockret hade smält bort helt. Den hade en lagom mjuk och luftig bulle med god smak av kardemumma. Grädden smakade "riktigt" och mandelmassan hade små bitar av mandel som höjde betyget en del.

Köpställe: ICA Hammarn
Pris: 2 pack 32,90 kr

MÅ-betyg: 6/10

onsdag 18 januari 2012

Bovetegröt

Hos oss börjar dagen allt som oftast med en tallrik havregrynsgröt, en macka och te.
En bra start på dagen då det både mättar och känns nyttigt.
Ibland piffar vi upp den med rivet äpple, russin eller skivad banan i. Gott är det också att blanda ner kokos i den.

Mattidningarna vimlar just nu av artiklar och recept på nyttigheter fyllda med energi och vitaminer.

Jag fastnade för Allt om Mats Bovetegröt. Den tar längre tid att göra än havregrynsgröten så Mattias gjorde den i lördags när det inte var lika bråttom.


Bovetegröt med blåbärssirap

3 dl helt bovete
6 dl vatten
salt
1 banan
linfrön

250 g blåbär mixas med en skvätt sirap och vatten.

Spola bovetet först med hett vatten och sedan med kallt vatten.
Småkoka med vatten och salt tills bovetet är mjukt, ca 20 minuter.

Blanda ner bananbitar och linfrön när 2-3 minuter återstår av koktiden.

Servera med blåbärssirap, mjölk och ev nötter.

Gröten kändes supernyttig, men den var annorlunda i konsistensen och det blev inga hurrarop runt frukostbordet direkt. Det var dock ingen som inte åt upp. Det finns fortfarande en del kvar i paketet och jag utesluter inte att vi kommer att göra upp det till en ny gröt. :)

/Åsa som ikväll skippar nyttigheterna och käkar en semla framför Mästerkockarna.







måndag 16 januari 2012

M+Å testar semlor # 2

Nu kommer del 2 i vårt semeltestande!

Förra veckan var det dags för årets andra semla!
Denna gång köpte vi den på ICA Maxi i Östersund.

Semlan var ingen fröjd för ögonen, med stort platt lock och smetig grädde.
Det är klart att när semlorna är förpackade i tvåpacks-kartonger och fraktas hem är det ju lätt att de inte ser helt nygjorda ut.
Semlebullen var ganska stor och hade god smak av kardemumma, det var ganska mycket fyllning i semlan och Mattias upplevde den som för söt.

Köpställe: ICA Maxi Östersund

Pris: 2 st för 29.90 kr

MÅ-betyg 5/10 

fredag 13 januari 2012

Cake pops

Nu är glada julen slut, slut, slut...

Är du som mig och inte tröttnat på sötsaker även om julen är slut så kommer här en finfint recept på cake pops!


 
Cake Pops

2 paket ballerina kladdkaka
50 g cream cheese
250 g vit choklad

Mixa sönder kexen och blanda med osten. Rulla till fina bollar (jag fick till dryga 30 st) och låt stå kallt en stund.
Smält chokladen. Stick pinnar (jag använde avkortade grillpinnar) i bollarna och doppa eller ös den smälta chokladen över.

Dekorera eftertycke och smak.

Låt stelna antingen som jag gjorde stående på ett bakplåtspapper eller, om man vill ha helt runda cake pops, stick ner pinnarna i ett glas fyllt med strösocker.

Man kan givetvis använda andra kakor också, men jag valde köpekakor den här gången. Mina, inte helt lyckade, brownies med marshmallows skulle antagligen bli perfekta!

Blev tipsad innan att doppa pinnen i chokladen innan man sticker den i chokladbollen för att den ska sitta bättre.

Det är tur att de är små för det blir sött med den vita chokladen.


Snart blir det soffhäng och Wild Kids!

Trevlig helg!

onsdag 11 januari 2012

M+Å testar semlor!

Nu kommer vi med en ny kategori här på bloggen:




Årets första semla som ska betygsättas inhandlades bara några dagar efter nyår. Den ser verkligen ut som en semla ska! Trekantiga lock gjorde även vi när vi hade bageriet.

Själva bullen var något för stor och smakade inget särskilt, vi saknade kardemumma i bullen.
Det var mycket vispgrädde och glädjande nog inga smakförstärkare eller socker i.
Ordinär semmelfyllning med mycket mandelsmak.
Ingen Wow-semla tyvärr.

Köpställe: Brödbiten, Hammarstrand.

Pris: 25:-

MÅ-betyg: 4 / 10


Krämig blomkålssoppa

Det var inte så jättelänge sedan jag gjorde blomkålssoppa, men nu var det dags för en annan variant.

Bara soppan i sig smakade ingenting, men med rätt tillbehör så blev det jättebra!


Blomkålssoppa med extragoda brödkrutonger

300 g potatis
1 blomkålshuvud
1 purjolök
1 l vatten
2 msk lantbuljong
1-2 dl turkisk yoghurt
salt o peppar

krutonger
 4-5 skivor lantbröd, fullkornsbröd, surdegsbröd, franska eller annat gott bröd
1 vitlöksklyfta, pressad
3 msk solrosfrön
olivolja
1 dl parmesanost, riven

Skala potatisen och skär i små bitar. Dela blomkålen i bitar och strimla purjon. lå över vattnet och buljongen. Koka upp och koka i ca 15 minuter under lock.

Mixa soppan med yoghurten och smaka av med salt o peppar.

Skär brödet i tärningar. Stek brödet med vitlöken och solroskärnorna i oljan. Blanda med osten när det svalnat.

Toppa soppan med krutongblandningen.



Gott och billigt, men hoppa inte över krutongerna!

Om man är en sådan som gillar bacon så passar det säkert ypperligt med baconströssel till.

Inspirationen till detta fick jag från nyaste AoM.


Må så gott!

/Åsa


tisdag 10 januari 2012

Best of 2011..

Nu när vi snart är 2 veckor in på det nya året,  är det dags att titta tillbaks på de rätter vi gjorde under 2011!

Här kommer min 10 i topp lista!



Plats 10:



Kyckling med knaperstekta potatisskivor
 
Plats 9:
 

  Gratinerad hummer
Plats 3:
 

Plats 2:

 

Slutligen på första plats!

När jag tittar tillbaks på året är det svårt att endast välja ut 10 favoriter.
Hoppas Ni alla får ett smakfullt 2012!
/Mattias









måndag 9 januari 2012

Pitsa

Vi gör nästan alltid sammalika pizza, men då och då gör vi pizzan som en tidigare chef till mig tipsade om.

Love och jag bjöds igår på restaurang

Strimlat älgkött toppas med vitlöksost. Vid servering en klick bearnaisesås.
Japp!


Idag blev det pasta med hemmixad pesto och ugnsrostade körsbärstomater. Snabbmat!

/Åsa

fredag 6 januari 2012

Gulasch



Idag efter skidåkningen värmde vi oss en varsin kopp av gårdagens gulasch och jag måste verkligen säga att det var superdupergott!

Helt rätt en vinterdag som denna!
Fotot är taget i skidspåret i 13-tiden idag.



Jag följer, som bekant, slaviskt recept (med några avstickare nu och då), men igår blev det frikockning. Inte för att det är någon Nobelmiddag eller så, men ändå olikt mig.



Gulasch

Högrev, skurna i små, små bitar
2 gula lökar
2 msk paprikapulver
vatten
rött vin, en rejäl skvätt
3 msk oxfond
3-4 vitlöksklyftor, pressade
3 lagerblad
2-4 msk tomatpuré
socker, en nypa
1 fp krossade tomater
torkad chili, efter smak och styrka
4 morötter, tärnade
ev potatis, tärnade
salt & peppar


Fräs lökskivor i smör, strö över paprikapulver och slå på lite vatten. Lägg i kött, rödvin, fond, vitlök, lagerblad, tomatpuré, socker, krossade tomater ev mer vatten och chili. Låt allt puttra under lock på spisen lääänge.

Lägg sedan i morötterna och ev potatis och låt puttra med till de är mjuka. Smaka av med salt och peppar.

Den sköter sig själv på spisen i flera timmar om man vill. Perfekt en dag då man bara är inne och kanske bakar bröd coh tittar på Tour de Ski. :)

Servera med gott bröd och en klick gräddfil.



Det enda misstaget jag gjorde var att jag inte gjorde minst dubbla mängden och frös in. Gissar att det skulle vara perfekt utflyktsmat när skidtävlingssäsongen snart drar igång!

Må så gott och ha en trevlig kväll!

/Åsa


Saffranskolapaj

Nu lämnar vi nyårshelgen för den här gången och vänder oss raskt...


...tillbaka till julen! :)

Vi har fått förfrågningar om receptet på Evas saffranskolapaj så vi bad snällt och fick det av henne att lägga ut här!


Kolapaj med saffran

Mördeg:
250 gram vetemjöl
125 gram smör
125 gram florsocker
1 st ägg

Fyllning:
½ gram saffran
150 gram strösocker
1,6 dl vispgrädde
130 gram smör
4 st äggulor
1 gelatinblad

Gör så här
Gör pajdegen och kavla ut den, täck en större pajform med löstagbar botten Nagga, grädda i 200 grader, 15-18 min. Låt svalna.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Mal saffranet med socker, smält smöret. Blanda smör med vispgrädde, äggulor, socker och saffran.
Värm försiktigt i kastrull, smeten SKA tjockna men FÅR EJ koka.
Smält gelatinet över vattenbad med någon matsked vatten, rör ner det i smeten och häll den i det gräddade pajskalet.
Ställ kallt så den stelnar.


Vi har en fantastisk fin vintervärld här nu, det är som att bo i boken Olles skidvärld! Om temperaturen tillåter blir det nog en skidtur idag.

Ha en fin dag!

/Åsa



onsdag 4 januari 2012

Nyår

Ja, det får bli ännu än del från vårt nyårsfirande. Det rymdes ju inget om maten i förrförra inlägget, bara en flygresa mest. :)

Så mycket skratt och roligheter och så mycket god mat!

Till förrätt bjöd Patrik och Lotten på laxcheviche. Jag hade aldrig ätit det tidigare och det är tydligen något jag missat för det var jättejättegott!
Många var försöken att uttala det rätt, men jag tror vi enades om sevittje.


Varmrätten gjorde vi tillsammans med Eva & Jörgen. Mattias och Eva hade förberett det mesta dagen innan (vissa andra var ju tvugna att jobba), men det var ändå svårt att ro iland varm mat till 20 personer samtidigt.

Vi bjöd på helstekt ryggbiff av älg, potatis- och jordärtskockskaka som serverades med rödvinssås,  tryffelsmör och smörstekta haricots verts.

Se tryffelsmöret här!

Köttet var perfekt, men uppläggningen av potatiskakan lyckades vi inte riktigt med, den höll inte ihop som den skulle.
Gott var det i alla fall!

Gängets egen Leila, Anneli, stod tillsammans med Patrik för en suverän efterrätt - Pavlova med lemoncurd, glass, grädde och röda bär!


Efter de här tre rätterna var vi mer än mätta!
Men.

Det var inte nog för fram dukades massor av läckerheter som rökt kött av olika slag, mufflon, lamm och vildsvin. Ostar, där vissa såg ut att vilja krypa därifrån. Inget för Åsa som istället fattade tycke för en fin taleggio och tryffelbrie!

Lite bubbel på det och det kändes som en riktigt bra matnyårsafton!

God fortsättning på det nya året!

Åsa & Mattias









Tryffelsmör


Till älgytterbiffen på nyårsaftonen serverade vi rödvinssås och tryffelsmör.

Foto: ica.se
Tryffelsmör

200 g smör
1 schalottenlök
1+1 vitlöksklyftor
1½ tsk citronsaft
1 msk hackad persilja
2 tsk tryffelolja
salt


Skala och finstrimla vit- och schalottenlök. Stek i olja. Låt rinna av på hushållspapper.
Vispa smör och citronjuice luftigt med elvisp. Tillsätt lök, persilja, tryffelolja, pressad vitlök och salt. Blanda väl.
Fördela smöret på smörpapper och forma till en rulle. Ställ i kylen och skär sedan upp i skivor innan serveringen.

Receptet är från Buffé nr 12 2011, vi tillsatte ytterligare vitlök och använde dubbla mängden tryffelolja mot orginalreceptet.

Vi gjorde även haricots verts och potatis- och jordärtskockskaka från samma Buffé.

Åsa & Mattias

tisdag 3 januari 2012

Resan till 2012

Nyårsaftonen firades lite speciellt tillsammans med fyra andra familjer och med hemlighetsmakeri och överraskningsmoment åt olika håll.

Anna-Carins familj fick en inbjudan att fira tillsammans med en familj. Det var bara nästan sant eftersom fyra av familjerna hyrt en lokal och tagit ansvar för olika delar av mat, dryck och tilltugg. A-C har precis blivit färdig förskolelärare och det var det vi skulle fira med att vi vänner ordnade en överraskningsfest!

Under dagen på nyårsaftonen så dukade vi och ställde i ordning lokalen och innan vi skildes åt innan kvällen delade vi, syrran och J ut kuvert till de andra - innehållande flygbiljetter!

Vi hade också beställt flygtaxi till den femte familjen, som inte anande annat än ett ganska lugnt firande hemma hos syrran, och vi skickade med chauffören deras flybiljetter.

Så snart de andra försvunnit så möblerade vi om lite i lokalen, ställde fram flygplansstolarna och komradio till flygkaptenen, flytväst, säkerhetskontroll samt riggade flyg- och flygplatsljud.

När kvällen kom tände vi upp en eld utanför och bjöd på glögg.



Sedan öppnade incheckningen och efter säkerhetskontroll var det dags att stiga på planet som skulle ta oss till år 2012!
Beräknad flygtid ca 6 timmar.

A-C fick ta plats i business class, medan de övriga fick hålla till godo med ekonomiklass.

Vi flygvärdinnor drog drinkvagnen i den smala mittgången och kunde servera välkomstdrinken utan att spilla!

Därefter drog middagen och festligheterna igång!


Sist en rad till Allra käraste syster:

 Du ske si att je e bäst på jola när je däns som Jagger... :)

/Mattias & Åsa