Följ min blogg med bloglovin

fredag 11 februari 2011

Bräserad älg


Efter att ha sett på Halv Åtta hos Johan så bestämde vi oss för att bräsera älgbog. Det fick småputtra länge i rött vin och blev SÅ mört och fint.



Bräserad älgbog med rödvinssås

1 kg älgbog
salt och svartpeppar
50 g smör
2 st morötter
200 g rotselleri
2 st gula lökar
7 dl rödvin

Rödvinssås:
Det som blir kvar i grytan efter att älgbogen har bräserats
3 msk viltfond
soja
balsamvinäger
50 g smör

Blanda salt och svartpeppar och strö ut det på en skärbräda.
Rulla älgbogen i blandningen.

Smält smöret och bryn älgbogen på samtliga sidor. Skala lök, morötter och rotselleri och skär i mindre bitar.
 Bryn grönsakerna med smör i en gryta med tättsittande lock.

Tillsätt vinet och lägg i älgbogen. Grytan får inte vara för stor, vinet ska kunna täcka älgbogen.
Låt koka upp och puttra försiktigt under lock i minst 4 timmar.

Lyft sedan upp älgbogen och håll den varm i ugnen på ca 100 grader.


Sila bort grönsakerna och spar vinet som älgbogen har kokat i.
Häll över i en kastrull och tillsätt viltfond, soja och balsamvinäger.
Låt koka ner till ca 3 dl återstår av såsen.
Rör ner smöret innan servering.

När det gäller såsen så skulle Mattias egentligen bara ta en liten skvätt soja i, men jag kollade samtidigt in det som var i ugnen och råkade stöta till hans arm som höll i sojaflaskan och det skvatt i rätt mycket i såskastrullen. Lite balsamvinäger senare var balansen återställd och det blev en jättegod rödvinssås! :)

Vi åt ugnsrostade rotsaker och vitlöksfrästa haricots verts till.

Det var första gången vi tillagade köttet så här, men absolut inte sista!

Vi drack ett av vinerna vi köpte med oss från Italien till, Terreno Chianti Classico Riserva. Mycket gott.

Trevlig helg!

/Åsa

2 kommentarer: